Despre incarcarea bateriei - mituri demontate

 

 

Despre incarcarea bateriei - mituri demontate

 


Cu siguranta fiecare detinator de smartphone are format un set de „reguli” atunci cand vine vorba de incarcarea bateriei telefonului. Exista insa unele conceptii gresite care inca circula si sunt crezute de unii utilizatori in legatura cu incarcarea bateriei. Sa vedem care sunt cele mai frecvent intalnite mituri:

Daca folosesti alte incarcatoare si cabluri decat cele originale distrugi bateria telefonului

In cazul in care te ghidezi dupa aceasta regula, gresesti. Un cablu sau un incarcator „aftermarket” nu are cum sa iti distruga bateria decat daca este vorba de ceva contrafacut ori de calitate slaba. Singura diferenta pe care o vei observa daca iti vei incarca telefonul cu un alt incarcator decat cel original este durata diferita in care acumulatorul se va incarca 100%.

Nu este indicat sa folosesti telefonul cat timp sta la incarcat

Exista si acest mit, insa nu este sustinut din niciun punct de vedere. Au existat intr-adevar cazuri in care bateriile telefoanelor aflate la incarcat au explodat sau situatii in care utilizatorul s-a electrocutat in momentul in care a folosit telefonul pus la incarcat, insa acestea au alte cauze care le justifica. Este vorba despre componente defecte in cazul exploziei si de un incarcator impropriu in cea de-a doua situatie.

Daca vei folosi totusi telefonul in timp ce e la incarcat, vei observa totusi ceva: bateria nu se va mai incarca la fel de rapid – logic, nu?

Strici bateria daca lasi telefonul la incarcat peste noapte

Fals! Telefonul nu poarta denumirea de „smartphone” degeaba. Pe langa functiile multiple pe care le indeplineste, in momentul in care l-ai lasat la incarcat peste noapte va sti sa opreasca incarcarea odata ce bateria ajunge la 100%.

Dintr-un singur punct de vedere se poate sustine aceasta idee. Este vorba despre faptul ca supraincalzirea poate reduce din durata de viata a bateriei, motiv pentru care este recomandat sa inlaturati accesoriile de protectie daca aveti de gand sa lasati dispozitivul la incarcat peste noapte.

Telefonul trebuie incarcat doar atunci cand nu mai are deloc baterie

Din nou fals! Bateriile telefoanelor sunt realizate la ora actuala pe baza de Litiu-ion sau Litiu-Polimer si devin instabile daca le lasi sa se epuizeze total. Este vorba in acest caz de numarul de cicluri de incarcare pe care il are fiecare acumulator. Chiar daca este vorba de cateva sute de asemenea cicluri, cu fiecare reincarcare completa durata de viata a bateriei este diminuata.

Se pare ca este mai indicat ca telefonul sa fie incarcat periodic, putin cate putin, pentru ca durata de viata a bateriei sa fie prelungita.

Nu este indicat sa inchizi telefonul

La fel ca si orice alt dispozitiv sau masinarie, si smartphone-ul are din cand in cand nevoie de o pauza. Este chiar recomandat ca macar o data pe saptamana telefonul sa fie inchis complet - sunt multi cei care spun ca o asemenea practica poate prelungi durata de viata a bateriei.

Lasa mereu telefonul la incarcat pana cand bateria ajunge la 100%

Nu este o practica daunatoare aceasta, insa ar trebui sa stii ca bateria telefonului va tine mai mult daca o vei mentine regulat la un nivel de incarcare intre 40% si 80%.

 

Exista probabil un singur „mit” care este adevarat, si anume acela conform caruia temperaturile extreme afecteaza bateria telefonului. De fiecare data cand temperatura este prea joasa ori prea ridicata, bateria se consuma mai repede. Celelalte sunt insa doar mituri si nu trebuie sa le dai crezare!



Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș