Cum cureți Androidul: optimizări pentru un telefon mai rapid

Uneori se întâmplă să observi că smartphone-ul e mai lent decât ar trebui și te întrebi cum faci telefonul mai rapid. Avem, însă, câteva soluții.

La fel ca orice alt sistem de operare, Android începe să ruleze ceva mai încet atunci când este instalat de ceva timp pe un telefon și uneori simți că smartphone-ul are nevoie de o gură de aer proastă. Există câteva soluții care te pot ajuta, iar mai jos îți prezentăm cum cureți Androidul și cum faci să ai un telefon cât mai rapid.

Cum optimizezi telefonul: renunță la bloatware

Bloatware-ul reprezintă aplicațiile preinstalate de către producător, acestea venind la pachet cu sistemul de operare. Unele dintre acestea nu sunt foarte utile, dar îți ocupă spațiu pe telefon și rulează în fundal, îngreunând funcționarea normală a dispozitivului. Cea mai bună soluție pentru acestea, pentru un telefon Android stock (fără root și fără un sistem personalizat de operare), este să dezactivezi aceste aplicații. Chiar și acest pas reprezintă un răspuns bun la întrebarea cum faci telefonul mai rapid.

 

E ușor să-ți dai seama care sunt aplicațiile de care te poți lipsi, dezactivându-le. Intră în Settings, apoi navighează în meniul Apps, iar aici ți se prezintă lista tuturor aplicațiilor instalate pe telefon. Aplicațiile de tip bloatware, dar și unele aplicații oferite de Google Apps, cum ar fi Google Newsstand, nu pot fi dezinstalate, dar pot fi dezactivate. Trebuie doar să urmezi cei doi pași din imaginile de mai jos pentru a dezactiva o astfel de aplicație.

Cum faci telefonul mai rapid: fă update la cea mai nouă versiune de Android

Cât timp telefonul tău este stock, acesta va beneficia de update-uri ale sistemului de operare, dar și diverse update-uri mai mici, care fie rezolvă probleme de securitate, fie de optimizare, între altele. Uneori, primești notificări cu privire la existența unui nou update, dar poți face și tu căutarea, mergând în Settings, apoi la System Update. Trebuie doar să apeși pe Check for Updates, iar telefonul te va anunța dacă există un update disponibil, pe care îl vei putea instala ulterior. Problema de cum optimizezi telefonul se rezumă, astfel, și la un sistem îmbunătățit de operare.

 

Cum cureți Androidul: scapă de fișierele inutile

Când vine vorba de cum optimizezi telefonul, natura sistemelor de operare îți poate pune piedici. O mulțime de fișiere rămân în urma utilizării telefonului, așa cum se întâmplă și în cazul unui calculator. Pentru că a șterge manual toate aceste fișiere ar însemna o pierdere de timp, cel mai bine e să te bazezi pe o aplicație dedicată, iar noi recomandăm CCleaner, pe care îl poți descărca de aici. Tot ceea ce trebuie să faci apoi este să permiți aplicației să pornească analiza, prin apăsarea butonului Analyze, iar apoi poți alege ce vrei să ștergi, la final apăsând butonul Clean. Aplicația îți oferă și posibilitatea de a seta notificări pentru o ștergere viitoare, astfel încât să faci asta regulat.

Cum optimizezi telefonul: resetează sistemul de operare

Dacă telefonul merge greu chiar dacă ai trecut prin mai multe metode de optimizare și vrei să înțelegi cum cureți Androidul cel mai bine, poți reseta telefonul. Important: resetarea la setările din fabrică sau Factory Data Reset îți va șterge tot conținutul telefonului, inclusiv muzică, fotografii și videoclipuri. Asigură-te că ți-ai făcut deja o copie de siguranță a conținutului pe care vrei să îl păstrezi, și că această copie este uploadată fie online, fie păstrată pe calculator. Pentru a efectua acest proces, trebuie să mergi în Settings, la Advanced Settings, și să intri în tabul Backup & reset. Aici, apasă pe opțiunea Factory data reset. Vei primi o notificare care te avertizează despre proces, urmând ca apoi să faci confirmarea. Dacă apeși pe confirmare, telefonul va reporni și în câteva minute, va fi resetat la setările inițiale.

 

Aceste sfaturi îți oferă cele mai bune soluții care se leagă de cum cureți Androidul și îl faci mai rapid. Alte metode, despre care vom vorbi într-un tutorial ulterior, implică folosirea unui telefon cu root, dar și câteva cunoștințe mai avansate despre sistemul de operare și despre telefon.

 

[sursa]

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș