Android are de-a face cu cel mai sofisticat malware de până acum

Un nou malware pentru Android a fost descoperit și acesta pare să fie cel mai sofisticat creat pentru acest sistem de operare.

 

Cercetătorii în domeniul securității de la Google și de la Lookout avertizează cu privire la existența unui nou malware, care este un atac extrem de sofisticat. Acesta se numește Chrysaor și a luat naștere, inițial, ca o vulnerabilitate zero-day pentru iOS, cunoscută ca Pegasus.

Această vulnerabilitate a fost folosită în trecut, pentru a-i spiona pe activiștii pentru drepturile omului din Emiratele Arabe Unite. Acum, însă, malware-ul de pe iOS a ajuns și pe Android.

 

Odată ajuns pe un dispozitiv cu android, malware-ul Chrysaor poate spiona apelurile, mesajele, emailurile, camera, dar și tastele pe care le apeși pe telefon.

Există niște diferențe majore între varianta de iOS și cea de Android. Versiunea iOS a fost creată inițial pentru a face jailbreak dispozitivelor, folosind trei exploituri zero-day. Din fericire, Apple a rezolvat aceste vulnerabilități în august 2016, astfel că Pegasus a devenit inutil, scrie digitaltrends.com.

 

Varianta de Android a acestuia, Chrysaor, lucrează în mod diferit. Dacă nu poate root-a telefonul, atunci cere permisiuni de la utilizatori, mizând pe cei neștiutori sau neatenți, pentru a le fura datele. De asemenea, malware-ul este programat să se dezinstaleze după o perioadă, astfel că riști să nici nu îți dai seama că ai fost atacat.

 

Chrysaor nu este foarte răspândit, dar ar putea crea probleme mari dacă ajunge pe telefonul tău. Cercetătorii notează că, din fericire, acesta nu a fost detectat în nicio aplicație din Google Play, astfel că este recomandat să nu instalați aplicații care nu provin din acest magazin. De asemenea, Google i-a contactat pe utilizatorii despre care crede că ar fi fost infectați cu acest malware; dacă nu ați primit vreo notificare în acest sens, atunci puteți sta liniștiți.

[sursa]

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș